
“Je krijgt van de leerlingen terug wat je ze geeft”
Overstappen van primair naar voortgezet onderwijs
Je werkt in het primair/basisonderwijs (po) en overweegt een overstap naar het voortgezet onderwijs (vo). Hoe zit dat dan met je diplomering? Met een pabo-diploma ben je niet bevoegd om les te geven in het vo. Hierop is echter een uitzondering: met een ouder pabo-diploma heb je soms al een beperkte bevoegdheid voor het vo. Kijk op de landelijke routetool of dit voor jou ook geldt.
Twee routes naar lesgeven
Om als pabo-gediplomeerde bevoegd les te geven in het vo zijn er twee mogelijke routes:
- Een snelle route: met een aanvullend certificaat kun je lesgeven in de onderbouw van het vmbo basis en kader. Dit certificaat heet: ‘groepsleerkracht onderbouw vmbo basis/kader’.
- Een vorm van traineeship. Je werkt als zij-instromer op een vo-school, terwijl je de lerarenopleiding volgt. Je leert en werkt, waarbij je een salaris hebt.
Wil je meer weten over de overstap van po naar vo, dan vind je hier meer informatie. Kijk hier voor meer informatie over de kosten en de eventuele tegemoetkoming.
Overstappen van primair naar praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs
Zoek jij uitdaging en wil je samen met je collega’s het verschil maken voor kinderen en jongeren? Dan is werken in het praktijkonderwijs (pro) of voortgezet speciaal onderwijs (vso) iets voor jou, waar intensief samenwerken en multidisciplinaire kwaliteitszorg centraal staan.
Verschil tussen werken in het pro en vso
- Pro biedt voortgezet onderwijs aan leerlingen die het beste leren in de praktijk. Het gaat vaak ook om jongeren die ondersteuning nodig hebben.
- Pro leidt de leerlingen hoofdzakelijk op om daarna te gaan werken.
- Daarnaast is er veel aandacht voor zaken als zelfredzaamheid, vrijetijdsbesteding en zelfstandig wonen.
Lees hier meer over het pro.
- Vso is er voor leerlingen diespecialistische ondersteuning nodig hebben, die het regulier onderwijs niet kan bieden.
- Een leerling in het vso kan op verschillende manieren het vso afsluiten:
- met een diploma vmbo, havo of vwo;
- arbeidsmarktgericht;
- dagbesteding.
Heb je een pabo-diploma? Dan kun je vaak direct aan de slag bij het pro en vso. Er zijn echter veel verschillen tussen pabo-diploma’s. Heb je vragen over jouw pabo-diploma? Neem dan telefonisch contact op met het landelijke of het regionale loket.

Meer mogelijkheden
Wil je een bevoegdheid halen? Dan zijn de mogelijkheden in het pro of vso ruim. Kies je bijvoorbeeld voor het zij-instroomtraject, dan sta je direct voor de klas. Tegelijkertijd volg je een (maatwerk)opleiding tot bevoegd leraar. De pro-/vso-school waar je werkt, kan een subsidie aanvragen waarmee het traject betaald wordt. Kijk ook op de landelijke routetool voor jouw specifieke situatie en mogelijkheden. Kijk hier voor meer informatie over de kosten en de eventuele tegemoetkoming.
Wil je meer weten over werken in het onderwijs?
Onderwijsloket
Het landelijke onderwijsloket is hét online platform met alle informatie over werken in het onderwijs. Het loket beantwoordt al je vragen over routes, functies en praktische zaken.
Persoonlijk advies
Heb je interesse in de mogelijkheden, routes, scholen en opleidingen in onze regio? Neem dan telefonisch contact op of laat een bericht achter.
Mijn-OPtIE
Wil je je aanmelden voor een baan in het onderwijs? Check je geschiktheid en schrijf je in via Mijn-OPtIE.