Voortgezet speciaal- en praktijkonderwijs - Onderwijsloket Midden-Brabant

“Docent worden, leer je door goed te luisteren en te ervaren”

Werken in het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs

Zoek jij uitdaging en wil je samen met je collega’s het verschil maken voor kinderen en jongeren? Dan is werken in praktijkonderwijs (pro) of voortgezet speciaal onderwijs (vso) iets voor jou. Bij deze vormen van onderwijs gaat het om meer dan alleen kennis overdragen. Je helpt de goede, passende omgeving voor de leerling te creëren, die vervolgens het beste uit zichzelf kan halen.

Verschil tussen werken in pro en vso

  • Pro biedt voorgezet onderwijs aan leerlingen die het beste leren in de praktijk. Het gaat om jongeren die ondersteuning nodig hebben.
  • Pro levert een belangrijke bijdrage aan een inclusieve samenleving: een samenleving die iedereen kansen biedt.

Wil je weten hoe het pro in elkaar zit? Dat lees je hier.

  • Vso is er voor leerlingen die specialistische ondersteuning nodig hebben, die het regulier onderwijs niet kan bieden.
  • Een leerling in het vso kan op verschillende manieren het vso afsluiten:
  1. met een diploma vmbo, havo of vwo;
  2. arbeidsmarktgericht;
  3. dagbesteding.

Werken vanuit de passie van de leerling

Wil je werken in het pro, dan werk je in de regio Midden-Brabant bij Praktijkcollege Tilburg. Hier staat leren door doen centraal. Ook kun je werken bij Met-Praktijkonderwijs in Waalwijk, waar de leerling een persoonlijke coach heeft en het concept van Big Picture Learning centraal staat. Je werkt vanuit de passie van de leerling.

Wil je werken in het vso, dan werk je in deze regio bij Biezonderwijs : vso De Bodde,  vso De Keyzer of vso Parcours. Deze vso-opleidingen bieden kinderen en jongeren een passende onderwijsplek, waarbij de teamleden experts zijn in gedrags- en ontwikkelingsvraagstukken.

Routes naar het pro en vso als carrièreswitcher

Om les te mogen geven, heb je een lesbevoegdheid nodig. Met een bevoegdheid voor het po of met een eerste- of tweedegraads bevoegdheid, kun je terecht in het pro en vso. Welke bevoegdheid je nodig hebt, ligt aan het vak dat je lesgeeft én of er op het vso in dat vak examen wordt afgenomen op de school zelf.

Jouw situatie en mogelijkheden
Als carrièreswitcher moet je in dit proces een aantal keuzes maken. Jouw vooropleiding, ervaring en talenten – gecombineerd met jouw wensen en de beschikbare hoeveelheid tijd en geld – bepalen de af te leggen route. Al deze factoren zijn van invloed op de uiteindelijke route die het beste bij jou past. De mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat we hier niet volledig kunnen zijn. We raden je daarom aan ons intake formulier in te vullen en onze studieadviseurs nemen contact met je op. In de provincie Midden-Brabant (en iets daarbuiten) zijn de volgende lerarenopleidingen:

Een opleiding tot docent volg je in voltijd of in deeltijd. Welke opleiding je kunt volgen, hangt af van je vooropleiding, je voorkeuren en je talenten. Kijk hier om meer te weten over de kosten en de tegemoetkoming.

De arbeidsmarkt in de regio Midden-Brabant

Wil je graag aan de slag als leraar in de regio Midden-Brabant? Goed nieuws: je deelt als leraar niet alleen iedere dag jouw kennis en enthousiasme met leerlingen. Er is ook nog eens voldoende werkgelegenheid in de regio Midden-Brabant, nu en in de toekomst! De komende jaren is in onze regio ook vraag naar leraren, specifiek voor het pro of vso.

Wat verdient een leraar in het pro en in het vso?

  • Het pro valt onder de cao en de wetgeving van het vo. Op deze site vind je meer informatie over salaris en beloningen in het vo.
  • Het vso valt onder de cao en wetgeving van het po. Op de site van de Rijksoverheid staat meer informatie over salaris en beloningen in het po/vso. Meer informatie vind je ook op de regionale site van het po.

Afhankelijk van je werkervaring, diploma’s en verdere specialisaties kom je in hogere schalen terecht.

Wil je meer weten over werken in het onderwijs?

Onderwijsloket-icoon

Onderwijsloket 

Het landelijke onderwijsloket is hét online platform met alle informatie over werken in het onderwijs. Het loket beantwoordt al je vragen over routes, functies en praktische zaken.

Persoonlijk-advies-icoon

Persoonlijk advies 

Heb je interesse in de mogelijkheden, routes, scholen en opleidingen in onze regio? Neem dan contact met ons op.