Voortgezet onderwijs - Onderwijsloket Midden-Brabant

“Het is een prachtig vak, waarmee je daadwerkelijk het verschil kunt maken”

Werken in het voortgezet onderwijs

Als docent in het voortgezet onderwijs (vo) maak je elke dag het verschil voor jongeren. Je brengt enthousiasme voor jouw vak over op de leerlingen en helpt ze om hun weg te vinden in het leven. Je biedt een luisterend oor, maar ook een duidelijke structuur. Daarmee ben je als leraar niet alleen expert op jouw vakgebied, maar ook een pedagoog en organisatietalent. Waarbij de lerende leerling altijd centraal staat en iedere dag weer anders is!

Beroepsgerichte vakken
Leerlingen krijgen verschillende vakken. Veel daarvan zijn algemeen vormend, zoals Nederlands, Engels en wiskunde. Andere vakken zijn beroepsgericht (met name op het vmbo). Denk hierbij aan beroepsgerichte vakken zoals M&T (mobiliteit en transport), BWI (bouw, wonen en interieur) en HBR (horeca, bakkerij en recreatie). Daarnaast zijn er nog 7 andere profielen in het beroepsgerichte vmbo. Meer informatie over de inrichting van het vo, vind je hier.

Veel mogelijkheden
Als leraar in het vo ben je niet alleen docent. Je hebt naast het lesgeven ook andere taken. Zo zijn veel docenten mentor van een groep leerlingen of bijvoorbeeld loopbaanbegeleider. Ben je geïnteresseerd in het vo, maar ambieer je geen baan als docent? Denk dan eens aan een functie als TOA (technisch onderwijsassistent), onderwijsondersteuner of een managementfunctie. Word je enthousiast van werken met jongeren? Breng je ze graag iets bij van jouw passie en heb je talent voor organiseren? Dan is het voortgezet onderwijs iets voor jou!

Hoe word ik docent in het vo als carrièreswitcher?

Om les te mogen geven, heb je een lesbevoegdheid nodig. Er zijn verschillende routes om een bevoegdheid te halen. Als carrièreswitcher moet je in dit proces een aantal keuzes maken. Jouw vooropleiding, ervaring en talenten – gecombineerd met jouw wensen en de beschikbare hoeveelheid tijd en geld – bepalen de af te leggen route. Al deze factoren zijn van invloed op de uiteindelijke route die het beste bij jou past. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid, maar we geven enkele voorbeelden:

  1. Een carrière in het bedrijfsleven combineren met een baan in het onderwijs. Je werkt dan als hybride docent.
  2. Met een afgeronde hbo- of wo-bachelor in een aanverwant schoolvak, kun je met een verkorte opleiding een onderwijsbevoegdheid halen
  3. Met een universitaire masteropleiding in een aanverwant schoolvak, kun je met een traineeship een onderwijsbevoegdheid halen.
  4. Je combineert de studie met een baan (als docent) in het vo en volgt het zij-instroomtraject.

Voltijd of deeltijd opleiding
De landelijke routetool, in combinatie met een ondersteunend gesprek, is belangrijk bij de keuze die past bij jou. In de provincie Noord-Brabant (en iets daarbuiten) zijn de volgende lerarenopleidingen:

Een opleiding tot docent volg je voltijd of in deeltijd. De universiteiten en hogescholen leiden op tot een onderwijsbevoegdheid in het vo. Welke opleiding je kunt volgen, hangt af van je vooropleiding, je voorkeuren en je talenten. Hier vind je meer informatie over de kosten en de tegemoetkoming.

De arbeidsmarkt in de regio Midden-Brabant

De komende jaren is er in onze regio vraag naar leraren in het vo voor de exacte vakken (wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie) en voor de taalvakken (Nederlands, Engels, Duits en Frans). Voor de overige vakken wisselt de vraag naar docenten sterk per school. Specifieke arbeidsmarktgegevens voor de regio Midden-Brabant vind je hier. Zo zie je in één oogopslag de ontwikkelingen, trends en knelpunten in onze regio. Op middelbare scholen bestaat het personeelsbestand uit meer medewerkers dan alleen docenten.

Naast de leraren voor de verschillende vakken, spelen bijvoorbeeld het managementteam, de conciërges, roostermakers en onderwijsondersteuners een onmisbare rol op school. Binnen deze kennisbank vind je meer informatie over de verschillende functies in het vo.

Afhankelijk van je werkervaring, diploma’s en verdere specialisaties word je ingeschaald. Op de site Rijksoverheid staat meer informatie over salaris en beloningen in het vo. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden liggen vast in de cao vo.

Wil je meer weten over werken in het onderwijs?

Onderwijsloket-icoon

Onderwijsloket 

Het landelijke onderwijsloket is hét online platform met alle informatie over werken in het onderwijs. Het loket beantwoordt al je vragen over routes, functies en praktische zaken.

Persoonlijk-advies-icoon

Persoonlijk advies 

Heb je interesse in de mogelijkheden, routes, scholen en opleidingen in onze regio? Neem dan telefonisch contact op of laat een bericht achter.

Mijn-optie-icoon

Mijn-OPtIE

Wil je je aanmelden voor een baan in het onderwijs? Check je geschiktheid en schrijf je in via Mijn-OPtIE.