Voortgezet speciaal- en praktijkonderwijs - Onderwijsloket Midden-Brabant

“Mijn baan is zo veelzijdig en uitdagend, ik ben blij dat ik deze stap heb gezet”

Werken in het praktijkgericht onderwijs of het voortgezet speciaal onderwijs

Zoek jij uitdaging en wil je samen met je collega’s het verschil maken voor kinderen en jongeren? Dan is werken in praktijkonderwijs (pro) of voortgezet speciaal onderwijs (vso) iets voor jou. Bij deze vormen van onderwijs gaat het om meer dan alleen kennis overdragen. Je helpt de goede, passende omgeving voor de leerling te creëren, die vervolgens het beste uit zichzelf kan halen.

Verschil tussen werken in pro of in vso

  • Pro biedt voorgezet onderwijs aan leerlingen die het beste leren in de praktijk. Het gaat om jongeren die ondersteuning nodig hebben.
  • Pro levert een belangrijke bijdrage aan een inclusieve samenleving: een samenleving die iedereen kansen biedt.

Wil je weten hoe het pro in elkaar zit? Dat lees je hier.

  • Vso is er voor leerlingen die specialistische ondersteuning nodig hebben, die het regulier onderwijs niet kan bieden.
  • Een leerling in het vso kan op verschillende manieren het vso afsluiten:
  1. met een diploma vmbo, havo of vwo;
  2. arbeidsmarktgericht;
  3. dagbesteding.

Werken vanuit de passie van de leerling
Wil je werken in het pro, dan werk je in de regio Midden-Brabant bij Praktijkcollege Tilburg. Hier staat leren door doen centraal. Ook kun je werken bij Met-Praktijkonderwijs in Waalwijk, waar de leerling een persoonlijke coach heeft en het concept van Big Picture Learning centraal staat. Je werkt vanuit de passie van de leerling.

Wil je werken in het vso, dan werk je in deze regio bij Biezonderwijs vso De Bodde,  vso De Keyzer of vso Parcours.  Deze vso-opleidingen bieden kinderen en jongeren een passende onderwijsplek, waarbij de teamleden experts zijn in gedrags- en ontwikkelingsvraagstukken.

Terugkeren in het onderwijs

Je keert eenvoudig terug in het onderwijs als je al een onderwijsbevoegdheid hebt. Deze blijft namelijk geldig! Het is verstandig om eerst te onderzoeken of het onderwijs nog bij je past en te ervaren hoe het is om (weer) in het onderwijs te werken. Neem hiervoor zelf contact op met een pro- of vso-school naar keuze. In onze regio kun je terecht bij: Praktijkcollege Tilburg, Met Praktijkonderwijs en Biezonderwijs. Of neem contact op met ons om eens mee te kijken in de klas.

Je kunt misschien wel wat hulp gebruiken, in de vorm van coaching of bijscholing. Het schoolbestuur van pro of vso kan via de subsidieregeling ‘tegemoetkoming herintreders primair onderwijs’ financiële steun aanvragen. Vervolgens bepaal je samen voor welke activiteiten deze subsidie wordt ingezet.

De arbeidsmarkt in de regio Midden-Brabant

Wil je graag aan de slag als leraar in de regio Midden-Brabant? Goed nieuws: je deelt als leraar niet alleen iedere dag jouw kennis en enthousiasme met leerlingen. Er is ook nog eens voldoende werkgelegenheid in de regio Midden-Brabant, nu en in de toekomst! De komende jaren is in onze regio ook vraag naar leraren specifiek voor het pro of vso.

Wat verdient een leraar in het pro en in het vso?

  • Het pro valt onder de cao en de wetgeving van het vo. Op deze site vind je meer informatie over salaris en beloningen in het vo.
  • Het vso valt onder de cao en wetgeving van het po. Op de site van de Rijksoverheid staat meer informatie over salaris en beloningen in het po/vso.

Afhankelijk van je werkervaring, diploma’s en verdere specialisaties kom je in hogere schalen terecht.

Wil je meer weten over werken in het onderwijs?

Onderwijsloket-icoon

Onderwijsloket 

Het landelijke onderwijsloket is hét online platform met alle informatie over werken in het onderwijs. Het loket beantwoordt al je vragen over routes, functies en praktische zaken.

Persoonlijk-advies-icoon

Persoonlijk advies 

Heb je interesse in de mogelijkheden, routes, scholen en opleidingen in onze regio? Neem dan contact met ons op.