Voortgezet onderwijs - Onderwijsloket Midden-Brabant

“Elke dag zoek ik naar een eurekamoment voor leerlingen”

Werken in het voortgezet onderwijs

Als docent in het voortgezet onderwijs (vo) maak je elke dag het verschil voor jongeren. Je brengt enthousiasme voor jouw vak over op de leerlingen en helpt ze om hun weg te vinden in het leven. Je biedt een luisterend oor, maar ook een duidelijke structuur. Daarmee ben je als leraar niet alleen expert op jouw vakgebied, maar ook een pedagoog en organisatietalent. Waarbij de lerende leerling altijd centraal staat en iedere dag weer anders is!

Beroepsgerichte vakken
Leerlingen krijgen verschillende vakken. Veel daarvan zijn algemeen vormend, zoals Nederlands, Engels en wiskunde. Andere vakken zijn beroepsgericht (met name op het vmbo). Denk hierbij aan beroepsgerichte vakken zoals M&T (mobiliteit en transport), BWI (bouw, wonen en interieur) en HBR (horeca, bakkerij en recreatie).

Veel mogelijkheden
Als leraar in het vo ben je niet alleen docent. Je hebt naast het lesgeven ook andere taken. Zo zijn veel docenten mentor van een groep leerlingen of bijvoorbeeld loopbaanbegeleider. Ben je geïnteresseerd in het vo, maar ambieer je geen baan als docent? Denk dan eens aan een functie als TOA (technisch onderwijsassistent), onderwijsondersteuner of een managementfunctie. Word je enthousiast van werken met jongeren? Breng je ze graag iets bij van jouw eigen passie en heb je talent voor organiseren? Dan is het voortgezet onderwijs iets voor jou!

Terugkeren in het onderwijs

Je keert eenvoudig terug in het onderwijs als je al een onderwijsbevoegdheid hebt. Deze blijft namelijk geldig!

Het is verstandig om eerst te onderzoeken of het onderwijs nog bij je past en te ervaren hoe het is om (weer) in het onderwijs te werken. Neem hiervoor zelf contact op met een vo-school naar keuze. In onze regio zijn dat: OMO, De OverlaatSOVOT of Willem van Oranje College. Of neem contact op met ons om een mee te kijken in de klas.

De arbeidsmarkt in de regio Midden-Brabant

De komende jaren is er in onze regio vraag naar leraren in het vo voor de exacte vakken (wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie) en voor de taalvakken (Nederlands, Engels, Duits en Frans). Voor de overige vakken wisselt de vraag naar docenten sterk per school.

Afhankelijk van je werkervaring, diploma’s en verdere specialisaties word je ingeschaald. Op de site Rijksoverheid staat meer informatie over salaris en beloningen in het vo. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden liggen vast in de cao vo.

Wil je meer weten over werken in het onderwijs?

Onderwijsloket-icoon

Onderwijsloket 

Het landelijke onderwijsloket is hét online platform met alle informatie over werken in het onderwijs. Het loket beantwoordt al je vragen over routes, functies en praktische zaken.

Mijn-optie-icoon

Oriëntatieactiviteiten

Wil je jezelf oriënteren op een baan in het Midden-Brabantse onderwijs? Ben je benieuwd wat er allemaal voor nodig is om docent te worden? Neem eens een kijkje bij de verschillende oriëntatieactiviteiten die wij organiseren en meld je aan.

Persoonlijk-advies-icoon

Persoonlijk advies 

Heb je interesse in de mogelijkheden, routes, scholen en opleidingen in onze regio? Neem dan contact met ons op.