Voortgezet onderwijs - Onderwijsloket Midden-Brabant

“Het onderwijs herinnert je vaak aan de reden waarom je dit doet!”

Werken in het voortgezet onderwijs

Als docent in het voortgezet onderwijs (vo) maak je elke dag het verschil voor jongeren. Je brengt enthousiasme voor jouw vak over op de leerlingen en helpt ze om hun weg te vinden in het leven. Je biedt een luisterend oor, maar ook een duidelijke structuur. Daarmee ben je als leraar niet alleen expert op jouw vakgebied, maar ook een pedagoog en organisatietalent. Waarbij de lerende leerling altijd centraal staat en iedere dag weer anders is!

Veel mogelijkheden
Als leraar in het vo ben je niet alleen docent. Je hebt naast het lesgeven ook andere taken. Zo zijn veel docenten mentor van een groep leerlingen of bijvoorbeeld loopbaanbegeleider. Ben je geïnteresseerd in het vo, maar ambieer je geen baan als docent? Denk dan eens aan een functie als TOA (technisch onderwijsassistent), onderwijsondersteuner of een managementfunctie. Word je enthousiast van werken met jongeren? Breng je ze graag iets bij van jouw passie en heb je talent voor organiseren? Dan is het voortgezet onderwijs iets voor jou!

Beroepsgerichte vakken
Leerlingen krijgen verschillende vakken. Veel daarvan zijn algemeen vormend, zoals Nederlands, Engels en wiskunde. Andere vakken zijn beroepsgericht (met name op het vmbo). Denk hierbij aan beroepsgerichte vakken zoals M&T (mobiliteit en transport), BWI (bouw, wonen en interieur) en HBR (horeca, bakkerij en recreatie).

Hoe word ik docent in het voorgezet onderwijs?

Om les te mogen geven heb je een lesbevoegdheid nodig. Er zijn verschillende routes om een lesbevoegdheid te halen. Er zijn voor jou wellicht meer routes mogelijk. Deze mogelijkheden bespreek je met onze studieadviseurs of met de decaan of mentor van je school als al een lerarenopleiding gestart bent.

In de provincie Midden-Brabant zijn de volgende lerarenopleidingen:

Een opleiding tot docent volg je voltijd of in deeltijd. De universiteiten en hogescholen leiden op tot een onderwijsbevoegdheid in het vo. Welke opleiding je kunt volgen, hangt af van je vooropleiding, je voorkeuren en je talenten.

De arbeidsmarkt in de regio Midden-Brabant

De komende jaren is er in onze regio vraag naar leraren in het vo voor de exacte vakken (wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie) en voor de taalvakken (Nederlands, Engels, Duits en Frans). Voor de overige vakken wisselt de vraag naar docenten sterk per school. Specifieke arbeidsmarktgegevens voor de regio Midden-Brabant vind je hier. Zo zie je in één oogopslag de ontwikkelingen, trends en knelpunten in onze regio. Op middelbare scholen bestaat het personeelsbestand uit meer medewerkers dan alleen docenten.

Naast de leraren voor de verschillende vakken, spelen bijvoorbeeld het managementteam, de conciërges, roostermakers en onderwijsondersteuners een onmisbare rol op school. Binnen deze kennisbank vind je meer informatie over de verschillende functies in het vo.

Afhankelijk van je werkervaring, diploma’s en verdere specialisaties word je ingeschaald. Op de site Rijksoverheid staat meer informatie over salaris en beloningen in het vo. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden liggen vast in de cao vo.

Wil je meer weten over werken in het onderwijs?

Onderwijsloket-icoon

Onderwijsloket 

Het landelijke onderwijsloket is hét online platform met alle informatie over werken in het onderwijs. Het loket beantwoordt al je vragen over routes, functies en praktische zaken.

Mijn-optie-icoon

Oriëntatieactiviteiten

Wil je jezelf oriënteren op een baan in het Midden-Brabantse onderwijs? Ben je benieuwd wat er allemaal voor nodig is om docent te worden? Neem eens een kijkje bij de verschillende oriëntatieactiviteiten die wij organiseren en meld je aan.

Persoonlijk-advies-icoon

Persoonlijk advies 

Heb je interesse in de mogelijkheden, routes, scholen en opleidingen in onze regio? Neem dan contact met ons op.