Anke:
Het is fijn om betekenisvol te zijn voor leerlingen en ouders
Op de middelbare school twijfelde ik over de pabo of een docentenopleiding. Mijn mentor adviseerde de pabo, omdat dat beter bij mij paste. Ik ben inderdaad naar de pabo gegaan en vervolgens behaalde ik een gymbevoegdheid. Na zo’n zes jaar in het basisonderwijs, begon ik met de master SEN (Special Educational Needs) en werd daarmee opgeleid tot gedragsspecialist.
Enthousiaste snoetjes
Met de leerlingen uit groep 8, waar ik les aan gaf, kwam ik regelmatig op Scholengemeenschap (SG) de Overlaat. De onderbouwdirecteur vroeg of ik daar kwam werken. Na enkele maanden voortgezet onderwijs heb ik mijn vaste aanstelling in het basisonderwijs opgezegd. Zodoende ben ik met veel plezier op SG de Overlaat gaan werken.
In 2015 ben ik gestart met de tweedegraads docentenopleiding Nederlands. Vanwege diverse vrijstellingen ging ik redelijk vlot door de opleiding en tijdens mijn zwangerschapsverlof rondde ik de studie af.
De mogelijkheid om me verder te ontwikkelen was mijn grootste reden om over te stappen naar het voortgezet onderwijs. Mij door blijven ontwikkelen is sowieso iets wat ik graag doe. Vanuit mijn rol als docent Nederlands, ben ik doorgestroomd naar anti-pestcoördinator en vertrouwenspersoon. In middels werk is als ambulant dienstverlener en intern begeleider bij een scholengroep binnen het specialistisch onderwijs.
Je ziet ze opbloeien
Het is fijn om betekenisvol te zijn voor leerlingen en ouders: een luisterend oor bieden, ze even wat extra tijd en aandacht geven na lestijd… Het leidt er soms toe dat kinderen wat over zichzelf kwijt willen. Ik vind ook mooi aan het vmbo, dat kinderen die op de basisschool gewend waren om lagere cijfers te halen nu juist hoge punten scoren. Dit geeft veel zelfvertrouwen. Je ziet de kinderen opbloeien en dat vind ik geweldig!
Toekomstige docenten wil ik graag meegeven om je hart te volgen. Het onderwijs is erg veelzijdig en je bent van betekenis voor leerlingen. Dit maakt het zo waardevol! Baken je werkzaamheden wel af, want het is hard werken in het onderwijs. Soms is ‘nee’ zeggen ook belangrijk.